sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Women empowering

"I would like to be known as an intelligent woman, a courageous woman,
a loving woman, a woman who teaches by being"
~ Maya Angelou

Aikasemmin kirjottaessani naisten oikeuksista, feminismistä ja tasa-arvosta oon ilmassu itteni aika kärkkäästi. Blogille tyypillisellä tavalla niissä teksteissä on kyllä mun mielipiteet tullu ilmi, mut kirjotustyyli on ollu vähä sellasta raivon-sokaiseman-rintaliivien-polttaja-maailmalle-suuttunut-teinityttö-tekstiä. No, annetaan tälleki uus tilaisuus ja toivotaan että oon kasvanu kirjoittajana ja argumentoijana!

Oon pyöritelly ajatusta tästä postauksesta tosi kauan mielessä, mut en oo oikee kokenu et mulla olis riittäväst materiaalia tai tarpeeks selviä ajatuksiakaa sen kirjottamisee. Nyt kuitenki muutaman tunnin tumblrin ja muun sosiaalisen median selailun jälkee en oo muuta pystyny miettimäänkään. 
Kyllä, naisten asiat on monta kertaa paremmin ku ne oli vaikkapa muutama vuoskymmen taaksepäin, mut meillä on vielä niin monta askelta otettavana tasa-arvoa kohti.  Niin kauan ku raiskauskulttuuri, slut-shaming tai sukupuoleen perustuva syrjintä saa kukkia ja kukoistaa, asiat ei oo hyvin.

Yks isoimmista asioista joka on läsnä naisten elämässä, on pukeutuminen. Vieläkään 2000-luvulla ihmiset ei tunnu ymmärtävän ettei naista voi tuomita pukeutumisen perusteella. Pukeutumistyyli on pukeutumistyyli, ei sen enempää eikä vähempää. Aamulla päälle kietaistut vaatteet ei kerro käyttäjänsä seksuaalisesta suuntautumisesta, seksuaalisesta aktiivisuudesta, arvomaailmasta tai mistään muustakaan. Toki, pukeutuminen on hyvä tapa ilmaista omaa persoonallisuuttaan ja mielipiteitä, mut luuletko oikeesti ja rehellisesti voivas tuomita jonkun pelkän kangaspalan takia?
Pukeuduit sitte minihameeseen ja verkkosukkiksiin, kynähameeseen ja chanelin korkokenkiin tai verkkareihin ja huppariin, kellään ei oo oikeutta päättää sun naiseuden arvoa niiden perusteella. Jokasella naisella on oikeus pukeutua vaatteisiin jossa tuntee itse olonsa mukavaksi. Vaatteit ei oo tae siitä, et nainen olis helppo. Ne ei oo tae siitä, et nainen olis hienosteleva nirppanokka.
Yks asia jota perustellaan ja puollustellaan lähes poikkeuksetta naisten pukeutumisen perusteella, on raiskaukset. Amnestyn teettämän kyselyn mukaan 70% suomalaisista siirtäis vastuun raiskauksesta ainakin osittain uhrille vähintään yhden seuraavien seikkojen takia:
 • nainen pukeutuu ja käyttäytyy seksikkäästi,
 • hän on flirttaillut tai kuherrellut miehen kanssa ennen raiskausta,
 • hänellä tiedetään olleen useita seksipartnereita,
 • hän lähtee vapaaehtoisesti miehen kanssa juhlista tai ravintolasta jommankumman kotiin,
 • hän on humalassa tai huumeiden vaikutuksen alainen,
 • hän ei tee fyysistä vastarintaa tai huuda apua,
 • hän on harrastanut seksiä saman miehen kanssa aikaisemmin tai
 • hän ei kieltäydy selkeästi

Joskus mua suoraan sanoen vituttaa se kuinka tyhmiä ihmiset osaa olla. Raiskaus ei ikinä ole uhrin vika. Raiskaaja raiskaa vaikka uhrilla olis pilkkihaalari päällä. Useita raiskaustapauksia käsitellessä lieventäväksi asianhaaraksi pomppaa esiin just naisen "viettelevä tai paljastava pukeutuminen". Kuten jo edellä mainittu, naisen pukeutuminen on vain ja ainoastaan naisen henkilökohtainen päätös. Baariin puettu mekko ei ole tae seksistä tai mistään siihen liittyvästä. On ihan järkyttävää, miten noin iso osa ihmisistä lähtis syyttämään raiskauksen uhria tapahtuneesta. 

Myöskään se, kuinka paljon seksiä nainen harrastaa tai on harrastamatta, ei pitäis vaikuttaa naisen arvoon mitenkään. Paljon seksiä harrastava mies on ihailtava pelimies, nainen taas huora. Oon kuullu kanssa naisten suusta kuinka naisen pitäis pitää jalkansa ristissä, sillä kuka mies nyt käytetyn auton haluais, jos voi saada tuliterän! Ei, ei ja ei. Naisen "arvo" ei laske vaikka kuinka sitä seksiä harrastaisi. Jos tykkäät yhden illan jutuista, loistavaa, homma toimii sun kohallas! Jos et, loistavaa, homma toimii sun kohallas! Aiheeseen liittyvä sana "huora" on myös menettäny täysin merkityksensä. Kyseistä sanaa käyttävät nykyää molemmat sukupuolet naisten halventamiseen, yleensä täysin ilman "perusteluita". Tää nainen ei hypänny sänkyyn sun kanssa? Ei helvetti mikä likanen huora! Tolla rinnakkaisluokan tytöllä on samanlainen paita ku sulla? Toivottavast se horo palaa helvetin lieskoissa! Naispuolinen julkisuuden henkilö kävi kerran ulkona poikabändin jäsenen kanssa? Se ruma huora ansaitsis kuolla! Ajatelkaa ihan oikeesti vähän millasta sontaa päästätte suustanne. Huora on nimitys (=turha sana jonka ei pitäis ees olla olemassa) naiselle, joka harrastaa seksiä rahaa vastaan. Joten seuraavan kerran ku oot haukkumassa lähikaupan kassaa, opettajaas tai ystävääs kyseisellä sanalla, mieti hetki onkse ihan välttämätön ilmasu.
Valitettavan miesvaltasessa maailmassa naiset on kahlittu tiettyihin muotteihin myös seksuaalisuuden suhteen. Miesvallan alle alistettu nainen on hyväksyttyä, voimakas ja omasta kehostaan määräävä taas ei. Tää johtaa siihen, et määräysvalta omasta koskemattomuudesta ja rajojen ylittämisestä hämärtyy helposti.
Naisella on oikeus sanoa "ei" missä vaiheessa tahansa. Flirttailua ja kuhertelua pidetään usein merkkinä seksiin suostumisesta, mut ihmisellä on oikeus kieltäytyä jatkamasta pidemmälle missä tahansa vaiheessa aktia, eikä siinä oo kellään mitään vastaan mussutettavaa. It's not sex if she says no. It's not sex if she's passed out. Tajuttoman naisen kanssa "seksin harrastaminen" on raiskaus. Aktin jatkaminen naisen sanottua "ei" on raiskaus. 
Raiskaajat valitettavan harvoin kuitenkaan ottaa kieltoa tosissaan, vaan estely ja kieltely koetaan esi- tai roolileikiks, kiusotteluks tai hankalan esittämiseks. Kauheen moni ei ehkä tajua kuinka myönteinen nyky-yhteiskuntaki on raiskauksille, hyvänä esimerkkinä mm. se, kuinka puolet maailmasta viime vuonna jammaili deittiraiskauksesta kertovan Blurred Lines biisin tahtiin. Monet raiskauksen uhreiks joutuneet kertoivat kuulleensa raiskaajaltaan lähes suoraan samoja lauseita kuin kyseisessä kappaleessa. "I know you want it", "You're a good girl", "Do it like it hurt, do it like it hurt, what you don’t like work?" . Järkyttävin näistä oli ehkä "I’ll give you something to tear your ass in two." Usein raiskaajat käyttää edellisten tyylisiä lauseita, ei tarkottaakin kyllä, nainen on oikea nainen vasta kun antaa miehen hoitaa hommansa jne. Raiskauskulttuuri kukoistaa niin kauan, kun tän tyyppisistä asioista tehdään viihdettä. 
Myöski suurin osa raiskauksista langetettavista tuomoista on ihan naurettavia. Suomessa tapahtu viime vuoden alussa tapaus, jossa kolme miestä raiskas nuoren alakouluikäisen tytön. Tuomio? Ehdonalaista kaikille kolmelle, koska tää oli niiden eka raiskaus. Anteeks mitä? Kuinka monta naista tarvii joutua raiskatuks enneku nää miehet joutuu vastuuseen? Mitä "kaksi-yhden-hinnalla" politiikka tääkin on olevinaan? Raiskaus on mun mielestä yks pahimmista ja traumatisoivimmista rikoksista maan päällä, ja se fakta, et uhri joutuu vielä kävelemään kadulla tietäen et raiskaaja on vapaalla jalalla ja päässy pälkähästä, on täysin absurdi. Välillä mua oikeesti suututtaa niin paljo millaset idiottit tätä maata johtaa.

Sukupuoleen kohdistuva syrjintäkään ei oo uus tai tuore juttu, mut valitettavan valloillaan vielä tänäkin päivänä. Muistan joskus yläasteella ku meijän naispuolinen fysiikanopettaja kerto töitä hakiessaan saaneensa pakit vaikka kuinka monesta paikasta pelkästään sen perusteella, "että hän on sen ikäinen että jäisi kuitenkin pian äityislomalle". Nähtävästi naisen arvo työmarkkinoilla laskee ku lehmän häntä kolmenkymmenen ikävuoden ylityttyä, koska tietty, sillonhan jokanen meistä hankkii kakaran ja muuttuu viiskytluvun kotiäidiks! Antakaa mun kaikki kestää. (Huom. Mielestäni myös tämä vaihtoehto on täysin okei, don't get me wrong, jokanen päättää mikä on ittelleen hyvä elämäntapa)

Naisiin kohdistuvat rajotukset ja vaatimukset ei myöskään lopu pukeutumiseen, vaan ne käsittää myös vartalon ja käyttäytymisen. Tästä hyvä esimerkki on tän vuoden alussa kohua herättäny Nash Grierin ja kahden kaverinsa Youtubeen lataama video "What guys look for in girls" . Basically, tää video on kymmenen minuuttia kolmen teini-ikäsen jätkän ranttia siitä, millasia tyttöjen pitäis olla ja millasia ei. Kymmenen minuuttia vaatimuksia ja ehtoja jotka tyttöjen pitää täyttää et pojat pitäis heitä viehtättävinä. Naurettavaa pelleilyä koko video, mut siellä oli muutama varsin hälyttävä kommentti. Ensimmäinen näistä oli poikien kommentointi naisten karvotuksesta. Naisten ylähuulella kasvava pieni peach-fuzz on kuulemma maailman ällöttävin asia, ja käsikarvat on pakko ajaa! Myös hiuksista näillä järjen jättiläisillä on  sanottavaa. Naisen tulisi pitää huolta hiuksistaan ja muistaa vaihdella tyyliään aika ajoin, mm. normaalin suoristuksen sijaan vaikka kihartaa tai letittää hiuksensa. Videolla ei toki unohdettu mainita pukeutumista ja elekieltä. Poikien suusta tulee kirjaimellisesti, kuinka tytön pitää esittää hieman vaikeasti tavoiteltavaa (muttei kuitenkaan liian, sillä silloin poika luulee ettei tyttö ole kiinnostunut) eikä liian helppoa, koska sillon poika ajattelee, että tyttö on huora. Ensin luetellaan sata ja yks luonteenpiirettä jotka tyttöjen tulee täyttää, ja sitte vielä kuvitellaan että voidaan hallita naisen käyttäytymistä ja puketumista? Tää video olis ollu okei, jos otsikko olis ollu "What we look for in girls".  Vaan kun ei ollu. Otsikko viestittää, että tässä videossa summataan yhteen kaikki se mitä kaikki miehet ympäri maailmaa haluavat naisilta. Tietty, kaiken median suhteen on hyvä käyttää omaa harkintakykyä ja miettiä mitä uskoo, mut nää jätkät on kuitenkin hyvännäkösiä nuorukaisia jolla on varmast paljon nuoria työttöfaneja jotka näkee ton  videon. Tollasen vaatimusläjäyksen kuuleminen voi olla hirveen rankkaa nuorille tytöille joita muutenkin ympäröidään jatkuvilla vaatimuksilla ulkonäön ja persoonallisuuden suhteen. 
Nähty on tollasten videoiden lisäks myös mm. Twitterissä trendannu #top10fashiontrendsmenhate, jossa miehet luetteli naisten muotivillityksiä ja trendejä joista he ei satu tykkäämää. Hassua, et muutama mies kuvittelee voivansa muuttaa ja määrätä sen, miten tytöt pukeutuu.
Pukeutuminen on naisen henkilökohtanen asia, eikä sitä harrasteta tai siihen panosteta miesten vuoksi. Kyllä, varmasti löytyy niitäkin naisia jotka jokasta asua valitessaan miettivät mitä naapurin kuuma Kalle siitä ajattelee, mut sekin on täysin fine. Pukeutuminen ja siitä määrääminen on jokasen henkilökohtanen oikeus, eikä sitä tehdä kenekään muun iloks ku ittensä. Ite tykkään pukeutua nätteihin vaatteisiin koska sillon mulla on itsevarma ja kaunis olo, en tee sitä kenkään muun vuoksi. 

Kohta täst postauksest tuleeki romaani, joten alan suosiolla lopettelemaan.
Aikasemmista tällasista postauksista saamani palaute on ollu positiivista, mut siellä on aina ollu muutama ketkä ottaa mun tekstin puhtaana miesvihana, joten selvitetään paria asiaa tähän loppuun. Feminismi ei tarkota miesvihaa, se tarkottaa tasa-arvon kannatusta miesten ja naisten välillä. Puhun postauksissani naisten oikeuksista ja naisiin kohdistuvasta sorrosta koska siitä mulla on kokemusta, mielipiteitä ja sanottavaa. En kannata miehiä alaspolkevaa äärifeminismiä vaan uskon siihen, ettei sukupuolen tulisi vaikuttaa kummankaan - miehen tai naisen -  kohdalla vakavasti otettavuuten, työllistymiskynnykseen, arvostukseen tai muuhunkaan ihmisoikeuteen jonka pitäis olla itsestäänselvyys.

Rakastan olla tyttö. Rakastan sitä, kuinka voin leikitellä vaatteilla, meikeillä tai hiustyyleillä. Tykkään siitä, että voin höpistä ja kikattaa jonninjoutaville asioille mun kavereitten kanssa. Rakastan kuitenkin myös sitä, että mullaki on naisena oikeus vaikuttaa asioihin ja muuttaa asenteita. Rakastan sitä, kuinka vahvoja naisia mulla mun elämässä on, perheessä, kavereissa ja roolimallien muodossa. Yks voimaannuttavimmista tunteista ikinä on tajuta, kuinka sulla on voimaa muuttaa maailmaa ja ihmisiä sun ympärillä. Haluun elää maailmassa, jossa jokasella ihmisellä on oikeus tehdä valintansa kenekään tuomitsematta. Ylistäkää naiseuttanne ja kauneuttanne, sillä teissä on enemmän voimaa ku koskaan voisitte kuvitellakkaan. 
9 kommenttia:

 1. Oon aikasemmin tykänny ton jätkän videoista, (What guys look for in girls) mutta nyt en kyllä enää tykkää koko jätkästä. Pinnallista paskaa.
  Muutenkin tää koko postaus oli täyttä asiaa! :)

  <3: iftheresafuture.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo iteki olin ennen kattonu sen Vinejä ja ollu sillee aw ompas sulonen mut arvostus laski aika nopeesti nollaan ton videon jälkee! Kiitos hirveesti :-)

   Poista
 2. toi video "girls can" nii jotenki nostatti hyvää fiilistä mun pää kopassa. noi kuvatkin on jotenkin niin inspiroivii :>

  http://uptm-sini.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulle tuli ihan samanlainen fiilis, tulee hirveen eneginen ja päättäväinen olo! Kiitos :-)

   Poista
 3. Vähän aikaa blogiasi anonyymisti seuranneena minun on kysyttävä, että luuletko oikeasti, että pojilla/miehillä ei ole minkäänlaisia paineita ulkonäön tai minkään muunkaan suhteen? Ymmärrän, olet itse nuori nainen ja näät asiat omasta näkökulmastasi, mutta tekstissäsi on tietynlainen sävy, joka antaa olettaa mm. kyseisten kompleksien koskevan vain ja ainoastaan naisia. Kyllä miehiltäkin vaaditaan yhtä lailla tyylikästä pukeutumista. Ketkä sitä vaativat? Naiset.
  Naiset itse luovat nuorille miehille valtavat ulkonäköpaineet. Aivan, naiset,ei media. Miehen on oltava pitkä, hoikka, sopivan lihaksikas, kasvoiltaan komea ja vaadittuja/haluttuja luonteenpiirteitäkin löytyy melkoinen lista.
  Linkkaama video alkaa jotakuinkin "I like it when girls are funny."
  Etkö itse haluaisi poikapuolista ystävää, tai ihan poikaystävää, joka on mielestäsi hauska? Luulenpa, että se on enemmän ehto kuin pelkkä pyyntö. Keskivaiheilla yksi pojista sanoo:
  "I like natural girls. But you can have a little make-up on if you want to."
  Onko siinä sitten jotain väärää, että luonnollisuutta pidetään viehättävänä? Myönnettäköön, etten katsonut koko videota loppuun asti enkä puoliakaan ajatuksella.
  Tässä kirjoituksessa oli myös mielestäni hyviäkin pointteja. Mm. huorittelua en ole koskaan ymmärtänyt yhtään. Onneksi kyseistä sanaa kuulee aika harvoin. Ja silloinkin kun sen kuulee, se tulee yleensä nuoren NAISEN suusta.Toinen asia mistä olen samaa mieltä on raiskaukset. Raiskaus on ehdottoman törkeä rikos, ja siitä rankaistaan aivan liian löyhästi. Raiskaus on aina sen mielipuolen raiskaajan syytä ja aiheuttamaa, mutta et voi väittää, etteikö paljastava pukeutuminen saisi psykon puntin tutisemaan ja halun heräämään - huomattavasti paremmin kuin pilkkihaalari.
  Pidän kuitenkin rohkeasta ja suoraviivaisesta tavastasi esittää asioita, mutta toivon, että katsoisit jatkossa asioita usealta kantilta, ennen kuin alkaisit soimata esimerkiksi mediaa tai nuoria miehiä maanrakoon.
  ~Vihastunut ihastunut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä ja perustellusta kommentista, kiva saada tälläsia! Ymmärrän et mun postaukset osaa olla ykspuolisia, mut tää johtuu puhtaasti siitä, että naisena mulla ei oo kokemuksia tai tietoa miesten ulkonäköpaineista. Mulla on yks asiaan liittyvä postaus tekeillä jossa keskittyisin myös miesten kokemiin paineisiin, mut en tiiä kuinka moni mun kaveripojista suostuis haastateltaviks, hah :-) Oli tossa videossa muutama ihan hyväki pointti, mut ainakin mun tapauksessa ne jäi niiden törkeiden kommenttien varjoon. Oot ihan oikeessa et naisetki asettaa miehille hirveesti paineita, eikä se missään nimessä oo oikein. Ehkä vähän epäselväks jääneenä seikkana oon myös sen kannalla, ettei yhteiskuntaa voi syyttää kaikesta, koska m e ollaan yhteiskunta. Tän seurauksena on meidän velvollisuus muuttaa omia ajatuksiamme ja ajatusmaailmaa parempaan suuntaan jotta kaikilla olis hyvä olla. Arvostan tätä kritiikkiä ja koko kommenttia hirveesti, kiitos aivan tosi paljon ja toivottavasti viihdyt mun blogin parissa jatkossakin :-)

   Poista
 4. Sun ei oo pakko tehä tätä mut en tiiä ketään muutakaan. Mulla on koulussa ens viikolla mielipidetekstin lukeminen luokan eessä :/ voitko mitenkää kirjottaa jonkun tekstin minkä voisin mahollisesti lukee sie? Vaikka jostain turvavöiden käytöstä tai jostain mistä ylä aste ikäset tajuu jotain :/ mua oikeesti "nolottaa" pyytää tällästä mut en pysty rauhottuun kun en keksi mitään ja nii

  ~milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori hei mut on sun hommas hoitaa omat koulutyös, ei mun :-) Jännittääks sua jotenki siellä luokan eessä vai lyöks pää vaa tekstin suhteen tyhjää? Oot iteki nuori, joten mieti aihe joka kiinnostaa sua. Mieti, mitä eri ulottuvuuksia ja puolia siinä aiheessa on ja kirjota ne ylös. Pyörittele sitä aihetta mielessäs, kirjota mielee tulevia sanoja ylös tai tee ajatuskartta. Jos se on mielipideteksti ni esittele eka se aihe objektiivisesti ja tuo sitte oma näkökulmas kiinnostavalla tavalla esiin. Älä stressaa vaa ota ylös kaikki mitä päähän putkahtaa ja muokkaa niistä sitte sopiva teksti :-) Tsemppii!

   Poista
  2. Tähän on pakko kommentoida vielä, että "Blurred Lines" on satiirinen ns. raiskaiskulttuurin VASTAINEN kappale.

   Poista

Laita rohkeest kommenttia tulemaa, emmiä pure :-)